Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Share:

Een (nieuwbouw)huis onderhouden

Ons-nieuwe-huis-#1--Hoe-ver-zijn-we-

Nog even en dan is het alweer zeven jaar geleden dat we de sleutel kregen van ons nieuwbouwhuis. Ik weet dus niet of ik het nu nog zo mag noemen, maar we zijn in elk geval wel de eerste bewoners. Bij een nieuwbouwhuis denk je misschien dat je geen onderhoud hebt en het is zeker minder dan bij een oudere woning, maar ook wij moeten daar aandacht aan besteden.

Ons nieuwe huis #3: Het klussen

Cv-ketel

Ons huis is gebouwd vlak voor de stap is gezet om in alle nieuwbouwhuizen warmtepompen te plaatsen. Wij hebben dus nog gas en dat betekent dat we een cv-ketel hebben die af en toe bijgevuld moet worden. Ik heb een reminder in mijn to-do app staan die me er af en toe aan herinnert om de druk te checken. Als die in orde is, hoef ik niks te doen. Is hij te laag, dan moet de ketel bijgevuld worden. Een taak op Romano’s lijstje. Een andere reminder zorgt er voor dat we af en toe een monteur laten komen voor een inspectie en onderhoud. Dit was voor mij allemaal nieuw, want hiervoor heb ik gewoond in huizen met stadsverwarming (daar is vast ook onderhoud voor nodig) en een appartement waar dingen centraal geregeld werden.

Plog: De voorschouw van ons nieuwe huis

Schilderwerk

Na de oplevering van onze woning hebben we alles goed bekeken en hier en daar op- en aanmerkingen doorgestuurd naar de partij die het gebouwd heeft. Er zijn toen nog wat dingen opgelost, maar het schilderwerk buiten is een punt van discussie gebleven. Er zijn wat dingen bijgewerkt, maar de verf leek er niet helemaal goed op te zitten. Gelukkig is het uiteindelijk nog wel even meegegaan, maar vorige zomer hebben we de zonkant op laten knappen. De verf was enorm verbleekt en begon los te laten. Een aantal buren hadden al een schilder geregeld en hij had gelukkig tijd om ons huis ook mee te nemen. Ideaal! Inmiddels is ook de ander kant echt toe aan een schilderbeurt, dus daar ga ik de komende tijd even achteraan. Mocht je nou ook een schilder of andere dienstverlener nodig hebben, dan kan je online makkelijk zoeken bij Trustoo. Bijvoorbeeld een schilder in Nijmegen of een schilder in Almere.

 

Zonnepanelen

Bij de oplevering lagen er een paar zonnepanelen op onze garage. Daar hoef je niet zoveel aan te doen. Heel af en toe maken we ze schoon en toevallig hebben we dat pas al gedaan. Inmiddels hebben we ook een aantal exemplaren op het dak liggen, maar daar kunnen we zelf niet bij.

Plog: De voorschouw van ons nieuwe huis

Melders

Hebben jullie ook dat rook- of koolmonoxidemelders altijd ’s nachts beginnen te piepen over lege batterijen? Zo frustrerend! Het is natuurlijk fijn dat ze het zelf aangeven dat er wat vervangen moet worden, maar de timing is nooit handig. Wat ik las is dat je ze eigenlijk ook regelmatig even moet testen met behulp van een testknop. Dat heb ik eerlijk gezegd nog nooit gedaan, dus daar moet ik maar eens een taak voor aanmaken.

 

Ventilatie

Iets anders waar ik binnenkort eens naar moet kijken zijn de ventilatieroosters. Volgens mij zijn die wel toe aan een schoonmaakbeurt en dat is wel lekker om te doen voordat het te koud wordt om de ramen en deuren steeds open te zetten.

Dagboek: Slapen of uit eten?

En meer…

Tsja, er zijn nog heel veel klusjes te bedenken. Wat dacht je van kranen aandraaien, dakgoten schoonmaken, scharnieren smeren of kit vervangen? Online zijn er genoeg lijstjes te vinden. Wat ik zelf merk is dat we met de meeste dingen gewoon kijken waar we tegen aan lopen. Zo hebben we een raam bij de keuken dat lekt. Ik kwam er maar niet achter wat het probleem was, maar de buren blijken hetzelfde probleem te hebben en hebben gelukkig de oorzaak gevonden. Er moet wat kit vervangen worden, maar op een niet zo logische plek. Ach ja, als dat alles is, kan ik er mee leven.

Hebben jullie veel onderhoud en hebben jullie ook reminders voor verschillende taken of pakken jullie het anders aan?

 

 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & inspiratie

Wil je één keer per maand tips & inspiratie ontvangen in je mail?
Meld je dan hier aan: