Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Share:

Een nieuwbouwhuis – mijn tips

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

De meeste van jullie weten dat we ruim een jaar geleden ins ons nieuw huis zijn gaan wonen. Aangezien het nieuwbouw was, ging er een heel proces aan vooraf en ook na de oplevering was het niet meteen af. Een lang, maar leuk proves waar ik ook weer van geleerd heb. Het leek me daarom leuk om eens een post te maken vol random tips….

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Bij elk nieuwbouwproject zal dit net wat anders werken, maar bij ons was het zo dat het huis al een vaste indeling had. Wel konden we kiezen uit een heel lange lijst met meerwerkopties om alles zo aan onze wensen aan te passen. Natuurlijk konden muren ook wel anders geplaatst worden, maar ook daar hing een prijskaartje aan. Toen wij voor het eerst naar die lijst keken om te inventariseren wat we zouden willen, konden we bijna alles wel aanvinken. Je raadt het misschien al: dat ging natuurlijk niet in ons budget passen. We hebben dus heel kritisch gekeken naar wat voor ons belangrijk is en wat ons in het dagelijks leven veel plezier op zou leveren. Wat hierbij ook handig is om te doen, is kijken naar wat er echt tijdens de bouw moet gebeuren (een uitbouw bijvoorbeeld) en wat ook wel achteraf kan. Het plaatsen van een dakkapel kan bijvoorbeeld best vlak na oplevering of zelfs over een paar jaar. Dat is ook een stuk goedkoper!

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Daarnaast is het handig om heel kritisch naar de tekeningen van het huis te kijken. Beeld je in dat je je daadwerkelijk door de ruimtes beweegt. Draaien deuren de juiste kant op en zitten lichtknopjes wel op handige plekken? Het helpt ook om je huis al in te richten. Teken op schaal de meubels in. Dat kan digitaal of gewoon lekker met de hand. Hierdoor kan je er achter komen dat je ergens een extra stopcontact nodig hebt of dat een radiator vreselijk in de weg gaat zitten. Nu kan je er nog iets aan doen!

Denk bij het intekenen van je huis ook meteen na over opbergruimte. Waar ga je al je spullen laten? Is er bijvoorbeeld in de gang wel ruimte voor een kapstok? Wij hebben de deur tussen de hal en de woonkamer laten verplaatsen, waardoor we een mooie garderobe konden maken waar we heel veel in kwijt kunnen.

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Uiteraard kosten al die aanpassingen en extra’s geld. Helaas! Het is dus handig om van te voren een budget op te stellen en die zo compleet mogelijk te maken. Mocht je de kosten splitsen tussen meerdere personen dan kan je een tool als Wat is ons budget gebruiken om bij te houden wie wat betaalt en wat je dan over houdt.

Waar wij ons op verkeken hebben (een deel van onze buren ook) is dat de tuin veel meer geld kost dan je denkt. Wij hadden wel wat budget vrij gehouden voor een schutting, maar veel verder waren we niet gekomen. Dat was niet handig! Natuurlijk zal elke situatie anders zijn, maar ons huis werd bijvoorbeeld opgeleverd met een oprit van zand en een voor- en achtertuin met teelaarde. Klinkt niet verkeerd toch? De oprit was ook prima, maar die teelaarde was een ander verhaal. Dat was namelijk vooral klei. Uiteindelijk hebben het grootste deel van de klei af moeten laten graven en af laten voeren. Vervolgens is er zand gestort op de plekken waar we tegels wilden plaatsen en op de plek waar we gras wilden hebben, hebben we een laag goede aarde laten aanbrengen. De verhoogde plantenbakken zijn ook gevuld met normale aarde en in de voortuin heb ik een deel van het zand weer weg geschept om het plantenvak te kunnen vullen met aarde. Dat heeft ons dus een hoop tijd en geld gekost. Een volgende keer zou ik kijken wat er vanuit de bouw mogelijk is om te regelen en anders is het belangrijk om hier budget voor vrij te houden.

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Met zand en goede aarde heb je een basis, maar nog geen tuin. Je hebt waarschijnlijk iets van een schutting nodig, tegels en planten. Alles is duurder dan je denkt, of in elk geval duurder dat wat wij hadden verwacht. Uiteindelijk hebben we via via iemand gevonden die alles wat goedkoper kon doen, maar toch. Goed, het is duur, dat is duidelijk. Wat ook iets is om rekening mee te houden, is de planning. Hoveniers hebben het in het voorjaar en in de zomer heel erg druk met het aanleggen van nieuwe tuinen. Het is dus handig om alles op tijd te regelen en niet pas als het een beetje beter weer begint te worden. Wij waren dus ook lekker laat, maar hebben het wel voor elkaar gekregen om de oprit al eerder te laten bestraten. Dat was namelijk een grote zandbak en ik werd al snel helemaal knettergek van al het zand in huis. En het was ook nog eens gevaarlijk, want als het flink waaide, kam het in het slot van de voordeur terecht. Wij hebben dus wel eens gehad dat het slot vastgelopen was en wij zijn niet de enige hier in de straat. Dan schrik je wel hoor!

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Goed, genoeg over de tuin. Als je bezig bent met je budget is het ook handig om na te denken over wat je na oplevering zelf wil gaan doen en wat je beter uit kan besteden. Wij hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om het plaatsen van de vloeren en het glad maken van de muren uit te besteden, maar het schilderen zelf te doen. Het is net wat je fijn vindt, hoeveel tijd je hebt en hoe handig je bent.

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Over het glad maken van muren gesproken. Ik heb lang getwijfeld over wat handig zou zijn. Stucen of renovliesbehang laten plaatsen. Na advies gevraagd te hebben bij een schilder die ik al kende, hebben wij voor renovliesbehang gekozen. En dan denk je misschien aan behang met een structuurtje erin, maar wij hebben voor glad spul gekozen. Je hebt dan een mooie basis, die je goed kan schilderen en het resultaat ziet er bijna uit alsof het gestuct is. Het voordeel? Je ziet de barsten in de muren niet. Ik heb in elk geval nog steeds niks gezien.

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Voor je met de muren kan beginnen, heb je eerst nog de oplevering. Eindelijk krijg je de sleutel! Je loopt dan door het huis en mag alles opnoemen wat niet in orde is. Van vlekjes op het plafond tot verkeerde tegels. (Bij ons hadden ze bruine in plaats van zwarte tegels in de badkamer geplaatst, maar dit zagen we gelukkig al tijdens een van de eerdere kijkdagen.) Het is in elk geval belangrijk om kritisch te zijn, maar wees ook niet bang om naderhand nog alles door te geven wat niet in orde is. Zo was bij ons de trap bij oplevering zo vies, dat ik niet gezien had dat daar allemaal spijkers uitstaken. Reken maar dat ze die later nog weg zijn komen halen! En zelfs nu mail ik nog wel eens als er iets niet in orde is. Sommige dingen horen immers jaren mee te gaan en niet binnen een jaar al beschadigd te zijn.

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Dit begint een aardig lange post te worden, maar ik heb nog twee tips. Regel op tijd gordijnen! Wij hebben iemand van Veneta laten komen voor een adviesgesprek en het inmeten van de verschillende ramen. Wij vonden dat heel fijn en zijn blij met het resultaat. Ze hebben heel wel druk, dus je moet even wachten tot ze bij je langs kunnen komen. Daarna zit je nog met het leveren en (als je dat niet zelf gaat doen) ook het plaatsen. Wij hebben dat laatste zelf gedaan en Veneta was nog snel vergeleken met andere leveranciers, maar achteraf gezien had ik het al eerder moeten regelen.

Een nieuwbouwhuis - mijn tips

Om af te sluiten wil ik nog zeggen dat je niet bang moet zijn om gaatjes te boren. En dan bedoel ik niet de activiteit zelf, maar het nemen van beslissingen. In ons vorige huis vond ik het lastig om knopen door te hakken over wat ik waar aan de muur wilde hebben. Dat voelde zo permanent. Het resultaat? De muren waren na een paar jaar nog grotendeels kaal. Bij dit huis had ik me voorgenomen om dat anders te doen en sneller beslissingen te nemen. Dat is goed gelukt en het resultaat is gewoon veel gezelliger.

Hebben jullie al eens een nieuwbouwhuis gekocht? Zijn er nog belangrijke tips die ik vergeten ben?

Share:

4 reacties

  1. Wat interessant om te lezen wat er allemaal komt kijken bij een nieuwbouwhuis. Mijn vriend en ik zijn ons ook aan het oriënteren op een huis, maar wij twijfelen ook heel erg tussen een nieuwbouw- of een bestaande woning. Door jouw blog heb ik wel wat meer inzicht in wat er allemaal komt kijken bij een nieuwbouwhuis. Ik vond het sowieso leuk om je blogs te lezen over hoe jouw project rondom je huis zich steeds meer ging vormgeven en dat leek mij ook super om te doen, maar zo te lezen komt er nog veel meer bij kijken. Leuk om je advies te lezen!

    1. Wat spannend! Ik denk dat er altijd een hoop komt kijken bij het kopen van een huis, maar bij nieuwbouw kan het traject wat langer zijn. Het mooie is wel dat je een huis veel meer eigen kan maken. Succes met kiezen!

  2. Bedankt voor het delen van de tips over nieuwbouwhuizen. Het kan inderdaad duur zijn om later nog aanpassingen te maken. Ik heb zo ook weleens een fout gemaakt in het zand dat ik moest bestellen. We konden toen een aantal dagen niet verder, wat natuurlijk vervelend is voor de planning.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & inspiratie

Wil je één keer per maand tips & inspiratie ontvangen in je mail?
Meld je dan hier aan: