Of je nou je huidige badkamer een make-over wil geven of net als wij voor een nieuwbouwhuis een heel nieuwe badkamer uit kan zoeken, er komt best wel wat bij kijken. Je moet bedenken welke kant je op wil, een heleboel spullen uitzoeken en dan heel nieuwsgierig wachten op het resultaat. In deze post deel ik wat tips voor het uitzoeken van een nieuwe badkamer!
Wat wil je?
Laten we daar eens mee beginnen. Heb je al een idee van hoe de badkamer er ongeveer uit moet komen te zien? Welke stijl vind je mooi, welke kleuren spreken je aan, welke elementen zou je graag terug willen laten komen? Of je nou al een aardig idee hebt of juist nog helemaal inspiratieloos bent, het beste startpunt voor een nieuwe badkamer is wat mij betreft Pinterest. Maak een nieuw bord aan en verzamel daar afbeeldingen van jouw favoriete badkamers. Heb je een mooie verzameling? Ga dan eens analyseren. Wat komt vaak terug, door welke kleuren wordt je aangetrokken? Gooi vervolgens de minder favoriete badkamers weer van je bord af en als het goed is hou je dan een moodboard dat duidelijk aangeeft welke look & feel jouw badkamer moet krijgen.
Past dat wel?
Het nadeel van Pinterest is dat niet alles heel realistisch in. Vaak kom je bijvoorbeeld heel ruime badkamers tegen, maar als je het zelf toch moet doen met wat minder vierkante meters, dan moet je daar wel rekening mee houden. Wij wilden bijvoorbeeld wel een bad, maar daardoor zou de badkamer wel erg vol worden en douchen in bad wilde ik weer niet. Het is dus handig om een plattegrond van je badkamer te pakken en flink te gaan tekenen. Maak steeds nieuwe plattegrondjes waarbij je flink schuift met de meubels en elementen die je zou willen hebben. Zo krijg je een indruk van wat er mogelijk is. Dit kan je vervolgens later eventueel bespreken met een badkamerspecialist.
Wie wat waar?
Over specialisten gesproken, voor een nieuwe badkamer heb je natuurlijk het een en ander nodig. Belangrijk is om je af te vragen wat je zelf wil doen en wat je uit wil besteden. Laat je de badkamer met het bouwtraject van je nieuwbouwhuis meelopen? Laat je casco opleveren? Ga je zelf aan de slag of huur je iemand in? Het is maar net wat je zelf fijn vindt en hoe handig je bent. Je kan een badkamer uitzoeken bij een speciaalzaak waar alles er op en er aan zit en ze ook alles regelen rondom het plaatsen van je badkamer. Of je kan naar speciaalzaken waar je bijvoorbeeld alleen de tegels of alleen het sanitair uitzoekt. Dit kan je dan zelf plaatsen of een handige vakman inhuren.
Kan je nog kiezen?
Nu we het toch over sanitair en tegels hebben, het fijnste is om naar beide te gaan kijken, je selectie naast elkaar te leggen en daarna knopen door te hakken. Zo kan je goed zien of alles bij elkaar past en of je binnen je budget blijft. Wij moesten eerst het sanitair kiezen en pas later de tegels en dan kan je wat minder makkelijk schuiven en aanpassen. Maar goed, als het kan is het fijn om dat parallel te doen. Bezoek een winkel of struin het internet af naar jouw favoriete badkuip, wastafelmeubel en douchewand. Het handigste is om met de grote items te beginnen en daarna te kijken naar items als verwarmingen, kranen, doucheputjes en spiegels. Het voordeel van een online sanitairwinkel zoals bijvoorbeeld Soak.nl, is dat je heel makkelijk kan kijken wat er is en wat er in je budget valt. Je kan in een oogopslag zien welke wastafels er zijn. In een showroom is dat toch wat lastiger, want alles staat verspreid en er staan bijna nergens duidelijke prijzen bij.
Anyway, tegels uitzoeken kan je wat mij betreft wel beter in een ‘echte’ winkel doen. Er zitten soms zulke kleine variaties tussen tegels, die wel voor een heel ander resultaat zorgen. Dat kan je online echt niet zien. Er is in elk geval heel veel keus, dus houd je moodboard bij de hand zodat alles mooi bij elkaar blijft passen.
Afwachten maar!
En dan komt het spannendste gedeelte. Het is tijd om alles te bestellen en te (laten) plaatsen. Pas dan kan je zien hoe alle elementen bij elkaar komen. In het begin zal het misschien nog een beetje kaal overkomen, maar dan is het tijd voor de styling. Hang mooie handdoeken op, zet wat plantjes neer of misschien een leuk krukje. Zo wordt het al snel meer jouw plekje.
Ik ben in elk geval heel benieuwd hoe onze badkamer eruit gaat zien! Hebben jullie plannen voor een nieuwe badkamer?
2 reacties
Wij hebben 1,5 jaar geleden de badkamer verbouwd toen wij ons huis kochten. Ik wist vooraf heel goed dat ik beton en hout wilde combineren. Heeft ons een aantal sanitair zaken gekost voordat we een zaak vonden die gewoon wilde bestellen en niet ons witte tegels probeerde aan te praten! We hebben nu 75×75 beton tegels tegen de muren, bruine 60×40 houtlooktegels op de vloer en tegen de buitenkant douchewand (inloopdouche) en witte meubels. Blij dat ik mijn zin heb kunnen uitvoeren, geen moment spijt!
Goed dat jullie gewoon gedaan hebben wat jullie in gedachten hadden!