Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Share:

De garderobes van de kinderen klaarmaken voor de zomer

Dagboek: Verfkleuren kiezen

De laatste weken ben ik bezig geweest met het voorbereiden van de garderobes van Liam en Zoey op het nieuwe seizoen. Toen ik de vraag kreeg hoe ik dat precies deed, moest ik daar echt even over nadenken. Ik doe het eigenlijk automatisch, maar in deze post leg ik mijn proces uit.

De garderobes van de kinderen klaarmaken voor de zomer

Wat doe ik hier mee?

Mijn eerste stap is het nalopen van de kasten. Ik kijk waar allemaal zomerkleding te vinden is en wat daarvan nog geschikt is. Ik controleer één voor één alle items en kies steeds uit de volgende opties:

  • Het ziet er erg versleten uit: in de vuilniszak voor de textielinzameling.
  • Het past, maar is niet helemaal netjes meer: in het mandje met kleding voor buitenspelen/crèche.
  • Het past en ziet er nog goed uit: terug de kast in.
  • Ik twijfel over de maat: op de stapel die ik met de kids moet passen.
  • Het past niet meer maar kan nog een ronde mee: donatiestapel.

De donatiestapel splits ik meteen op in de volgende delen:

  • Heel soms zitten er tussen Liams spullen dingen die Zoey nog aan kan, dus die gaan haar kast in.
  • Items die we van mijn schoonfamilie gekregen hebben hou ik apart zodat we die terug kunnen geven voor toekomstige neefjes en nichtjes.
  • Kleding die klein genoeg is gaat naar Stichting Babyspullen.
  • Bij overige items loop ik in mijn hoofd onze vrienden en kennissen na. Kunnen we er iemand blij mee maken?

De garderobes van de kinderen klaarmaken voor de zomer

Liams kast

Bij Liam begin ik met het hanggedeelte. Daar vind ik zijn overhemden en shirts met lange mouw en die komen vooral in het na- en voorjaar van pas. Ik kijk wat nog goed is en vooral of de mouwen nog lang genoeg zijn. Aan de zijkant hangen zijn zomershirts. Voor een deel is hij inmiddels te lang, maar een paar kunnen nog even mee.

In de lades staan mandjes met korte broeken, zwemkleding, pyjama’s, zomerjassen, zomerschoenen en petten. Vooral over de broeken twijfel ik, dus die moeten allemaal gepast worden.

Ook staat er een mand met kleding in grotere maten. Daar bewaar ik items die we gekregen hebben bij bijvoorbeeld verjaardagen of kerst. En de spullen die bij onze buren vandaan komen. Daar zitten bijvoorbeeld fijne items tussen die perfect zijn voor naar de crèche en voor het buitenspelen. Dit is een mooi moment om te bekijken of er iets tussen zit dat inmiddels past.

Beneden in de gang staan de schoenen die hij de laatste maanden ook al droeg. Een deel daarvan is vrij nieuw en kan ook gewoon tijdens de zomer gebruikt worden, dus daar ben ik snel klaar.

De garderobes van de kinderen klaarmaken voor de zomer

Zoey’s kast

Ook bij Zoey begin ik met het hanggedeelte van haar kast. De shirts en jurkjes met lange mouw heeft ze de hele winter al gedragen, dus daarvan weet ik dat alles nog bruikbaar is de komende tijd.

Helemaal links hangen de zomerse jurken en shirtjes en ik kom snel tot de conclusie dat er niet veel is dat zeker nog bruikbaar is. Een hoop is sowieso te klein en een groot deel gaat op de passtapel.

Net als bij Liam loop ik daarna de mandjes na met korte broekjes, zwemkleding, zomerjassen, zomerschoenen en hoedjes. Ik vermoed dat de shorts nog wel goed zullen zijn, maar voor de zekerheid gaan ze, samen met een jasje, op de passtapel.

Daarna bekijk ik het mandje met spullen in grotere maten. In dit geval zijn dat kledingstukken die ik zelf al in grotere maten gekocht of gemaakt had, cadeaus en een enkel item van Liam.

Liam draagt het hele jaar door dezelfde boxers en hemdjes, maar bij Zoey is het handig om ook haar la met rompers uit te zoeken. Zitten daar nog te kleine of versleten exemplaren tussen? En hoe zit het met haar slaapzakken?

Als laatste is de schoenenkast beneden aan de beurt, maar daar staan net als bij Liam eigenlijk alleen schoenen die in gebruik zijn.

De garderobes van de kinderen klaarmaken voor de zomer

Passen maar

Het uitzoeken van de kasten levert voor beide kids een flinke stapel op met kledingstukken die ik toch even aan wil zien. Liam is sinds vorige zomer vooral langer geworden, maar Zoey is een stuk jonger en groeit dus meer en shirtjes en armsgaten zouden best eens te krap kunnen vallen.

Nu is passen natuurlijk niet het leukste klusje, dus ik doe het in delen. Gedurende een paar dagen pak ik af en toe een stapeltje en als de kids het echt zat zijn, stop ik en ga ik later weer verder. Wat vaak goed werkt is om een moment uit te kiezen dat de TV aan staat. Dan kunnen ze gewoon kijken tijdens het omkleden.

Heb ik de hele stapel gehad? Dan gaat alles naar de juiste plek in de kast of op een van de donatiestapels.

Lijstje maken

Tijd om de kijken wat de status is. Waar hebben we nog genoeg van en wat moet aangevuld worden?

Ik heb niet een minimaal aantal shirts, jurken of broeken, ik doe dat een beetje op gevoel. Wel wil ik voor beide kids in elk geval een paar sandalen, lage schoenen/sneakers, twee zwemoutfits, een zonnebril en iets van een muts of pet. Oh, en minstens één jas.

Liams lijstje:

  • UV zwemshirt (passend bij zijn felblauwe zwembroek)
  • sandalen
  • shirts korte mouw (meerdere)
  • shirt lange mouw (1 of 2)
  • pyjama’s (2 sets)

Zoey’s lijstje:

  • UV zwemoutfit
  • sandalen
  • zomerschoenen (iets neutraals)
  • shirts
  • jurkjes
  • shorts (jeans)
  • jas (is dat nodig? zelf maken?)

De garderobes van de kinderen klaarmaken voor de zomer

Shoppen

Voor de kinderen vind ik het het makkelijkst om in elk geval een groot deel online te kopen. Ik vind namelijk dat we niet veel winkels in de buurt hebben met een ruime/leuke/betaalbare kindercollectie. De drie shops die ik altijd als eerste bekijk zijn NextDirect, H&M en Zara. Meestal kom ik dan een heel eind, maar dit jaar kon ik daar niet helemaal mee uit de voeten en spitte ik ook Kleertjes.com en Wehkamp door. (Plus nog een heleboel andere sites.)

Tijdens mijn zoektocht sla ik alles wat ik leuk vind op in mijn bookmarks. (Beide kids hebben dan een eigen mapje.) Als ik klaar ben open ik alles in losse tabbladen en dan loop ik er samen met Romano doorheen. We gooien dan de spullen die hij niks vindt uit de selectie en kiezen samen als ik bijvoorbeeld meerdere leuke sandalen gevonden heb. Vervolgens plaats ik de bestellingen en is het wachten op de pakketbezorger.

 

Passen

Het liefst bewaar ik alle pakketjes tot alles (of in elk geval het meeste) binnen is. Het voordeel daarvan is dat ik dan alles in een korte tijd kan passen en je beter overzicht hebt van wat er is. Als dan blijkt dat bijvoorbeeld twee shirts toch wel erg op elkaar lijken, dan kan je makkelijk kiezen welke het leukst is.

DIY: baby short met ruffle randje

Aanvullen

Zo’n eerste shopronde zorgt er meestal voor dat de basis weer aangevuld is, maar mijn hele lijstje in één keer afvinken lukt over het algemeen niet. Soms zie ik al niks dat ik überhaupt wil bestellen, andere keren blijken items een gekke pasvorm te hebben of er heel anders uit te zien dan op de foto’s.

Op een later moment doe ik dan nog een rondje langs verschillende webshops en in de echte winkels hou ik mijn ogen open met het lijstje in mijn achterhoofd.

Ook komt het wel eens voor dat ik later merk dat we toch bijvoorbeeld wel wat extra shirts kunnen gebruiken. Dan vul ik het op dat moment gewoon aan. Leuke kleding vinden is meestal best lastig, dus het gebeurt niet snel dat de kids een enorme voorraad in de kast hebben. Maar dat is prima, want het is leuk om af en toe wat nieuws toe te kunnen voegen als je de basis op orde hebt.

Verder maak ik zelf natuurlijk ook graag kleding. Dit zie ik echter wel als een aanvulling en ik ga er dus niet vanuit dat ik alles wel zelf maak. Daar heb ik gewoon de tijd niet voor. Het gebeurt wel eens dat ik iets echt niet kan vinden en dan besluit het zelf maar te maken. Vorig jaar waren alle korte broeken die ik voor Zoey bestelde veel te breed, dus kroop ik achter de naaimachine. En afgelopen winter besloot ik van te voren al dat ik zelf haar winterjas wilde maken. Zo blijf ik het leuk vinden om te doen en wordt het geen ‘moeten’.

Hoe pakken jullie dit allemaal aan?

Share:

5 reacties

  1. Leuk om te lezen hoe jij het doet. Ik vind het vooral bijzonder dat je alles waar je over twijfelt laat passen door de kinderen (niet negatief bedoeld hoor, gaat gewoon anders dan bij ons). Ik ben ‘hoofd kleding’ bij ons in huis wat betreft de kinderen. Nu hebben we 2 jongens die 2 jaar schelen, dus veel kan nog een ronde door en daarom hoeft er voor de jongste niet heel veel aangeschaft te worden. Wel schoenen, want ik vind het belangrijk dat ze eigen (nieuwe) schoenen hebben.
    Qua kleding sla ik meestal dingen in als het het jaar er voor in de aanbieding is. Of iets van een bepaalde winkel groot of klein valt weet ik ondertussen wel, dus daar kan ik met de maat rekening mee houden. Dus op het moment dat er t-shirts nodig zijn ligt er meestal al een stapel. Ik ben niet super kritisch hoe het er uit ziet, en vooral de oudste heeft zijn eigen wil de laatste tijd. Die wil dan bijvoorbeeld per se een auto op zijn trui, of dat zijn t-shirt over zijn trui zit. Nou ja, als jij dat heel graag wil, waarom ook niet. Dat wij volwassenen het t-shirt over een (niet matchende) trui ‘raar’ vinden wil ik hem niet opleggen.
    Aangezien beide kinderen 5 dagen per week naar de opvang gaan is er bijna geen beginnen aan met creche kleding en gewone kleding. Dat hebben we een klein jaartje geprobeerd, maar dan hadden we teveel leuke kleding voor in het weekend, en gingen sommige dingen bijna ongedragen in de doos. Doet soms een beetje pijn als een net nieuwe trui met vlekken terug komt, maar ja.
    Qua passen: ik leg alles waarvan ik denk dat het past in de kast. En blijkt het niet te passen, dan gaat het direct uit en in een mandje met te kleine kleding. En zitten er dingen bij waarvan ik denk: oh, dat is nu toch wel een beetje klein, dan gaat het na de volgende was ronde in dat mandje.
    Heeft Liam ook dat hij nu dingen echt afdraagt? Bij ons komen er opvallend veel broeken met gaten bij de linkerknie langs. Best wel zonde, want de rest van de broek is dan nog goed. Maar lapjes er op vind ik ook weer zo iets. Ben er nog niet helemaal uit wat ik daar mee ga doen.

    1. Wat leuk om je verhaal te lezen! Ik ben wel degene die beslist of iets blijft of niet, maar Liam heeft zijn zomerkleding bijvoorbeeld al maanden niet aangehad en is wel gegroeid. Dan vind ik het fijn om het even aan te zien zodat ik kan bepalen of het nog past of niet. En dat systeem met dat mandje heb ik ook inderdaad! Super handig, maar dat gebruik ik vooral voor de items die op dat moment in gebruik zijn en op den duur te klein worden. Items van het vorige seizoen zijn zo lang niet gedragen dat ik daar dan doorheen spit om te zien of we iets moeten kopen. Liam heeft wel regelmatig dat er gaten in zijn broeken komen. Soms gaan ze dan weg, andere keren maak ik er korte broeken van. Dan kunnen ze nog prima gebruikt worden. (Ik ben ook niet zo van de lapjes.)

  2. Haha, zo doe ik het ook precies! Het is super fijn om al nieuwe (voordelige) kleding klaar te hebben liggen in de kast voor het volgende seizoen.
    En w.b. die kapotte broeken: Margot deelde een paar posts geleden dat ze de broeken kortwiekt, heel makkelijk. Dat gaat hier nu ook gebeuren… een hele stapel korte broeken voor de zomer!

    1. Leuk om te horen! Zonde om die broeken weg te doen als je er weer iets leuks van kan maken 🙂

  3. Ik vind het wel knap hoe je dat zo gestructureerd aanpakt. Tegen de tijd dat onze oudste uit haar maat begint te groeien koop ik wat kleding, en meestal komen we er tijdens het seizoen dan nog wel achter of er iets mist.

    Kleding koop ik eigenlijk voor 95% tweedehands. Er is veel leuke tweedehands kleding te koop en dan kunnen de meisjes gewoon lekker buiten spelen, zonder dat wij bang zijn dat er een broek beschadigt die veel geld heeft gekost. En verder naai ik soms nog wat voor ze, omdat ik dat leuk vind om te doen, of om dan matchende outfits te maken :).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips & inspiratie

Wil je één keer per maand tips & inspiratie ontvangen in je mail?
Meld je dan hier aan: