“Kun je een keer een post maken over hoe jij hebt leren naaien en wat jouw tips zijn?” Deze vraag kreeg ik een tijdje terug en het leek me leuk om daar vandaag antwoord op te geven.
Wil je zelf graag babyspullen maken, maar heb je nog geen of nauwelijks ervaring met naaiprojecten? Ik help je op weg! In mijn videocursus laat ik stap-voor-stap zien hoe je zelf de leukste items kan maken. Meer informatie kan je hier vinden.
Hoe heb ik leren naaien?
Ik weet niet hoe oud ik was, maar mijn moeder heeft me al jong wat basissteken geleerd en hoe ik op een handige manier een knoop in een draad kon leggen. Vervolgens ging ik dus met de hand kleren maken voor mijn knuffels en barbies. Volgens mij heb ik dat zelfs een keer in de auto naar wintersport zitten doen!
Met de hand naaien is leuk, maar het kan natuurlijk sneller. Ik ben daarom aan de slag gegaan met een oude naaimachine van mijn opa. Zo’n exemplaar die je met de hand ronddraait. (Mijn moeder vond het geloof ik nog een beetje spannend om me meteen met haar machine te laten rommelen. Ze zegt daarover “ik was bang dat een elektrische naaimachine wat te snel zou gaan en je je vingers onder de naald zou krijgen”. ) Wat ik maakte weet ik niet zo goed meer, maar ik denk dingen als jurkjes en topjes voor mezelf. Toen ik goed met die machine overweg kon, mocht ik die van mijn moeder gaan gebruiken.
In verband met mijn studie ben ik al op mijn 17e het huis uit gegaan en toen had ik dus geen naaimachine meer bij de hand. Ik heb toen al snel een heel goedkoop exemplaar gekocht bij het Kruidvat. Ja, echt! Het was een beetje een gokje, maar het bleek een prima ding te zijn, zolang je niet meerdere lagen nepleer ofzo tegelijk wilde stikken. Dat vond hij niet zo leuk. Toen ik een paar jaar later nog steeds regelmatig dingen maakte, heb ik een echt goede machine gekregen en die heb ik nog steeds.
Ik ben niet alleen steeds betere machines gaan gebruiken, ik ben ook steeds ingewikkeldere dingen gaan maken. Ik heb nooit lessen gehad (afgezien van wat uitleg van mijn moeder) en patronen heb ik ook nooit gebruikt. Ik bedenk meestal wat ik ongeveer wil maken en dan denk ik uit hoe ik dat ga doen en in welke volgorde. Patronen teken ik zelf op basis van kledingstukken die ik al in de kast heb hangen. Daar kijk ik de maat van af en soms ook hoe spullen in elkaar zitten. Verder heb ik een paar boeken waar uitgelegd wordt hoe je bijvoorbeeld een rits ergens in kan zetten.
Op die manier heb ik al een hoop spullen gemaakt. Items voor de kids, kleding voor mezelf, dingen voor in huis, galajurken, kostuums en verschillende tassen. Inmiddels heb ik de patronen helemaal ontdekt en ik probeer ik steeds nieuwe uit. Kan ik niet vinden wat ik zoek? Dan pas ik een bestaand patroon aan of ik teken alsnog zelf iets. Ook kan ik zelf kleding innemen/inkorten, Romano’s overhemden tailleren en meer van dat soort praktische zaken.
Waar begin je als je wil leren naaien?
Als ik nu zou willen leren naaien, dan zijn er verschillende opties. Als je graag wat hulp wil, dan kan je ergens les nemen, maar je kan ook gewoon zelf aan de slag gaan. Haal de basics in huis, zoek online een simpel projectje met een goede uitleg en ga aan de slag:
De basics
- (goedkope) naaimachine: Bij bijvoorbeeld Bol.com kan je voor nog geen 100 euro een simpele machine vinden.
- textielschaar: Zo kan je veel makkelijker stoffen knippen dan met een normale schaar, maar gebruik ‘m nooit voor iets anders dan textiel om te voorkomen dat hij bot wordt. (Hema)
- tornmesje: Om naden los te halen als je een foutje hebt gemaakt. (Hema)
- setje naalden: Je moet toch af en toe wat met de hand afmaken of afwerken. (Hema)
- setje spelden: Om je stoffen aan elkaar te spelden voor je gaat naaien. (Hema)
- centimeter: Zo kan je makkelijk maten opnemen en stoffen afmeten. (Hema)
- garen: Ik zou wit en zwart in huis halen als basis en dan elke keer als je stoffen in een bepaalde kleur gebruikt daar bijpassend garen bij kopen. (Hema)
- kleermakerskrijt: Hiermee kan je makkelijker patronen tekenen op textiel.
Leuke projecten
Wat wil je maken? Er is zoveel keus! Een handige plek om naar projecten te zoeken is natuurlijk Pinterest. Wil je babyspullen maken? Dan zijn dit een paar makkelijke dingen om mee te starten:
En als je een leuk patroon zoekt, ik heb een digitale pakketten waarmee je zelf een babynestje of een aankleedkussenhoes kan maken. Inclusief A4 patronen om thuis te printen, grote bestanden om naar een copyshop te sturen, een compleet instructieboek en (voor het babynestje) een hele duidelijke instructievideo. Je vind dit in mijn Etsy shop.
Random tips
- Koop wat goedkope stof om eerst mee te oefenen. Speel met de instellingen van je naaimachine, test verschillende steken en oefen met het maken van nette, rechte stiksels.
- De steken die je waarschijnlijk het meest gebruikt zijn de simpele rechte steek om lagen stof aan elkaar te naaien, een zigzagsteek om randen af te werken en te voorkomen dat je stof gaat rafelen en (als je naaimachine ‘m heeft) een stretchsteek voor het naaien van stretchstoffen.
Ik heb het gevoel alsof ik nog veel meer zou moeten vertellen, maar ik weet even niet goed wat. Laat het me dus gerust weten als jullie vragen hebben. Ik denk dat het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Natuurlijk maak je fouten, maar als je met goedkope stoffen begint, is dat helemaal geen ramp en je leert het snel genoeg!
7 reacties
Hallo,
Wat maak jij prachtige dingen, ik heb nu zelf weer zin om om de naaimachine erbij te pakken.
Mijn vraag is, gebruik jij veel een lockmachine of een reguliere naaimachine.
Groeten Rianne
Dankjewel! Ik heb jaren alleen een naaimachine gebruikt. Sinds vorige week heb ik ook een lockmachine, dus daar ben ik nog mee aan het oefenen. (Al heb ik recent ook ontdekt dat mijn naaimachine goede locksteken en een speciaal lockvoetje heeft.)
Hey,
Ik ben nu sinds kort begonnen met naaien ik vind het alleen soms lastig om de juiste naald en steek bij de juiste stof te kiezen. Heb je daar tips voor? En op welke temperatuur was jij de stoffen?
Groetjes, Andrea
Wat leuk dat je ook begonnen bent! Ik werk zelf vaak met stretchstoffen en daarvoor gebruik ik een speciale naald voor die stoffen. Voor bijna alle andere stoffen gebruik ik een standaard naald. Tenzij het heel erg dik is zoals jeans of (nep) leer. Dan pak ik een jeansnaald. Wat betreft de steek. Dat hangt er vanaf wat je wil doen en met wat voor stof je bezig bent. Kan je anders voorbeelden geven van projecten waar je mee bezig bent en voor welke delen je twijfelt over de steek? Ik was de stoffen zelf op 30 graden, want zo ga ik ze ook wassen als ik er kleren of andere dingen mee gemaakt heb.
Mijn grote struikelblok is op het moment de teddy fleece. Zodra ik 2 lagen moet naaien krijg ik aan de onderkant allemaal lusjes en loopt hij soms vast.
Dat is irritant! Maar vaak heeft dat er mee te maken dat een van je draden niet goed ingeregen is of dat de draadspanning boven of onder niet goed is.
Wat een prachtige foto’s! In principe is alles natuurlijk te leren. Dus ook naaien. En als je een baby krijgt moet je natuurlijk een hele leercurve door op tal van vlakken.