Inmiddels wonen we alweer vijf jaar in onze woning en nog steeds vinden we het hier heel erg fijn. Het kopen van een nieuwbouwhuis is wel een heel proces en als ik daar nu op terugkijk, zijn er wel een paar dingen die ik ervan geleerd heb.
Alles is duur!
Vaak krijg je bij een nieuwbouwproject een meerkeuzelijst en daar staan (bij ons in elk geval) heel veel hele interessante dingen op. Maar als je alles aanvinkt, dan ben je zo snel heel veel extra geld kwijt. Het is dus zaak om goed te kijken wat voor jou echt belangrijk is op basis daarvan keuzes te maken. Ook is het handig om goed na te gaan wat al meteen gedaan moet worden en wat ook op een later moment kan. Dan heb je tijd om weer te sparen. Zo is het niet handig om achteraf zelf een uitbouw te gaan realiseren, maar een dakkapel had voor ons geen haast. Sterker nog, het was veel goedkoper om dat later door een andere partij te laten doen. Ook de inbouwkast met open haard in onze woonkamer hebben we pas veel later toegevoegd. Een open haard stond vanaf het begin op mijn lijstje, maar had zeker geen prioriteit.
Bezuinigen?
Aan de ene kant wil je opletten hoeveel geld je uitgeeft en aan wat, maar aan de andere kant wil je wel kwaliteit hebben. Zo hadden wij de kosten voor het aanleggen van de tuin heel erg onderschat en zijn we voor een goedkoop tuinhuisje met overkapping gegaan die we zelf konden bouwen. Ik ben nog steeds blij met de plek die we gecreëerd hebben, maar achteraf gezien was het niet de beste aankoop. De bijgeleverde dakbedekking lekte als een gek (en hebben we moeten vervangen) en met wisselende temperaturen werken en verschuiven sommige delen te veel.
Vloeren
Ook bij het kiezen van een vloer hebben we in de eerste instantie een verkeerde keus gemaakt. We wisten dat we laminaat of pvc wilden. Licht hout en brede planken. Veel opties die we mooi vonden waren erg duur of net niet de juiste kleur. Uiteindelijk liepen we bij een bouwmarkt tegen iets aan en dat was precies wat we zochten. We kochten genoeg voor alle drie de verdiepingen. Toen de mannen aan de slag gingen om de vloer daadwerkelijk te leggen, bleek al snel dat de kwaliteit dramatisch was. De ene na de andere plank beschadigde al bij een klein duwtje. Achteraf bleek het een restpartij te zijn of zo.
Dat betekende dat alles terug moest en we met spoed een nieuwe vloer moesten gaan zoeken. Wij hebben daarvan wel geleerd dat het met dit soort dingen niet alleen handig is om op tijd te beginnen met oriënteren, maar dat je beter iets meer uit kan geven voor goede kwaliteit. Je kan bijvoorbeeld eens kijken bij het laminaat van Carpetright maar over pvc hoor ik ook goede verhalen.
Onverwachte dingen
Met de vloer liep het dus niet zoals we voor ogen hadden en daardoor moesten we de hele planning omgooien. In mijn ervaring loop je bij een nieuwbouwhuis wel vaker tegen onverwachte dingen aan. Zo bleken er in de badkamer verkeerde tegels geplaatst te zijn, dus dat moest opgelost worden. In de keuken stonden twee muren niet haaks op elkaar, met als resultaat een enorme kier achter het aanrechtblad. Allemaal van die dingen waar je in de eerste instantie van schrikt en je je misschien afvraagt of het wel goed gaat komen. Gelukkig is er (met wat geduld) voor de meeste problemen wel een oplossing te bedenken.
Muren
Alle muren moesten afgewerkt worden en we hebben een tijdje getwijfeld over wat we zouden doen. Gaan we voor stuc of renovliesbehang? Uiteindelijk zijn we voor optie twee gegaan en daar heb ik geen spijt van. het behang was namelijk goed te schilderen en het ziet er nu nog steeds netjes uit. Een huis gaat natuurlijk werken en in de meeste gevallen zijn die scheuren niet erg, ze zijn alleen niet zo mooi. Op één of twee plekken zie je ook wel dat er achter het behang iets met de muur aan de hand is. Daar ziet het er dus niet helemaal strak meer uit, maar zonder het behang zou het nog veel erger geweest zijn.
We hebben na het plaatsen van de dakkapel en de verbouwing van de zolder wel voor stuc gekozen daar. Dat kwam doordat er gipsplaten geplaatst waren en je daar niet meteen over kan behangen. Dat moet eerst egaal gemaakt worden en stuccen bleek goedkoper. Ook omdat de plafonds toch ook meegenomen moesten worden. Het ziet er netjes uit, maar het schilderen bleek wel een drama. We wilden een paar muren een kleur geven, dus de naastgelegen muren en het plafond moesten afgeplakt worden. We hebben speciaal tape gebruikt, maar toch liet de verflaag los waar het tape weggehaald moest worden. Alsof de verf heel slecht kon hechten aan de stuclaag. Het zelfde gebeurde rondom de vensterbanken die afgelakt moesten worden. Wat een drama. Geen idee wat er mis is gegaan, maar we baalden enorm en ik ben wel een tijd bezig geweest om alles weer te herstellen.
Warmte
Wat betreft de inrichting heb ik geleerd dat ik het fijn vind als een ruimte warm aanvoelt. Door kleuren, materialen, uitnodigende meubels et cetera. Zo heeft de inbouwkast in de woonkamer, het grotere kleed en de nieuwe salontafels (hout in plaats van wit) heel erg geholpen. Zeker in combinatie met de houten spiegel en accessoires in warmere kleuren. Ook onze slaapkamer voelt al fijner doordat ik de plaid en posters aangepast heb en voor warmere kleuren gegaan ben.
Hebben jullie al eens een (nieuwbouw)huis gekocht en wat hebben jullie daarvan geleerd?